Päätöksenteko
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit lisätä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitä ne ohjeen mukaan. |
Päätöksenteko on valitsemista vaihtoehtojen välillä. Se on ongelmanratkaisun osa-alue. Päätöksenteolla tarkoitetaan usein ainoastaan hallinnon päätöksentekoa mutta päätöksenteko sisältää myös kaikki muut valinnat vaihtoehtojen välillä.
Päätöksenteko voi olla tilanteesta riippuen muun muassa järkiperäistä tai ei-järkiperäistä, tunne- tai tietopohjaista, yhdentekevää tai hyvin tärkeää.
Paradokseja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Päätöksentekoon liittyvät muun muassa seuraavat paradoksit:
- Abilenen paradoksi kuvaa kuinka ryhmän jäsenet voivat tehdä itsensä ja ryhmän kannalta huonoja päätöksiä kuvitellen muiden haluavan päätöstä.
- Buridanin aasi kuvaa tilannetta, jossa päätöksentekijä ei osaa valita kahden vaihtoehdon väliltä ja sen vuoksi päätöksen tekemättä jättämättömyys johtaa kumpaa tahansa vaihtoehtoa huonompaan tilanteeseen.
- Hallintaparadoksi kuvaa kuinka ihminen on aina hallinnan alla, vähintään itsensä hallittavana.
Yhteisön päätöksenteko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Charland, Louis: Decision-Making Capacity The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
- Heikki Paloheimo ja Matti Wiberg: Politiikan perusteet. WSOY 1997, luku 6: Poliittinen päätöksenteko.