Kunnanhallitus Suomessa
Kunnanhallitus (itseänsä kaupungiksi kutsuvissa kunnissa myös kaupunginhallitus, lyhenne KH tai kh)[1] on kunnanvaltuuston itselleen (ja näin kunnallekin) valitsema hallitus. Se on yksi kunnanvaltuuston neljästä pakollisesta toimielimestä, joka valmistelee valtuuston käsittelemät asiat ja vastaa kunnan hallinnosta ja taloudesta.[2] Kunnanhallitus valvoo kunnan etua, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa.
Kunnanhallituksen jäsenet siis valitsee valtuusto. Kunnanhallitukseen voidaan valita kuka tahansa, joka on kyseisessä kunnassa vaalikelpoinen kuntavaaleissa, ei kuitenkaan henkilöä, jokalähde?
- toimii kunnan keskushallinnossa kunnanvaltuuston alaisena.
- vastaa esimerkiksi lautakunnan esittelijänä kunnanhallituksen käsiteltäväksi tulevien asioiden valmistelusta.
- on merkittävässä asemassa sellaisessa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jolle kunnanhallituksen tekemät ratkaisut voivat tuottaa olennaista hyötyä tai vahinkoa.
- on merkittävässä asemassa kunnan henkilöstön edunvalvonnasta huolehtivassa yhteisössä.
Kunnanhallituksen jäsenten enemmistö ei myöskään saa olla kunnan tai kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön työntekijöitä.lähde?
Kunnanhallitusten on nautittava kunnanvaltuustojen luottamusta. Mikäli luottamus ei ole voimassa, voi kunnanvaltuusto erottaa kunnanhallituksen ja valita uuden:
- Ulvilan kaupunginvaltuusto ehdotti kaupunginhallituksen erottamista 2009 siksi, että tämä kieltäytyi purkamasta 2008 kunnallisvaaleissa valitun Ulvilan kaupunginvaltuuston tahtoa kuntaliitospäätöksen purkamisesta. [3]
- Myrskylän kunnanvaltuusto erotti kunnanhallituksen ja valitsi uuden miltei samoin henkilöin, koska kunnanhallitus oli laiminlyönyt valtuuston edellyttämän etuosto-oikeuden käytön tie- ja vesirakennuslaitoksen entiseen varikkoon.lähde?
- Lapuan kaupunginvaltuusto erotti hallituksen luottamuspulan vuoksi 2013. Erikoisen tapauksesta tekee sen, että sama hallitus valittiin alle puolessa tunnissa uudelleen. Tilanne alkoi, kun yhtä jäsentä ei voitu yksin erottaa.lähde?
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.3.2013.
- ↑ Valtuuston muut pakolliset toimielimet ovat kunnanjohtaja, tarkastuslautakunta ja ympäristölautakunta.
- ↑ http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57485-ulvilan-kaupunginhallitus-saastyi-potkuilta
Antsadata-kohde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]