Anglosaksien kronikka

Antsawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anglosaksien kronikka on kokoelma aikakirjoja, jotka kertovat anglosaksien historiasta ja heidän Britannian asuttamisestaan. Suuri osa näiden dokumenttien sisältämästä tiedosta on huhuja tapahtumista, jotka tapahtuivat muualla ja ovat näin ollen mahdollisesti epäluotettavia. Joidenkin aikakausien tapahtumista ja paikoista kronikka on kuitenkin ainoa merkittävä tiedonlähde. Sen avulla on tutkittu myös englannin kielen kehitystä. [1] Käsikirjoitukset tuotettiin eri paikoissa, ja jokainen niistä edustaa kirjoittajansa näkemyksiä asioista. Kronikka sisältää tietoja vuosilta 1 jaa. – 1154 ja kaksi käsikirjoitusta mainitsee (väärin päivättynä) Julius Caesarin Britannian valloituksen 60 eaa. Termi "anglosaksi" lienee myöhempi lisäys, sillä ensimmäinen painettu versio vuodelta 1692 oli nimeltään Chronicum saxonicum.

Alkuperäisen kronikan valmistumisen jälkeen sen kopioita säilytettiin eri luostareissa ja niitä päivitettiin itsenäisesti. Joskus kirjattiin paikallisesti tärkeitä asioita – kuten sadonkorjuun onnistumista – ja kaukaiset poliittiset asiat jätettiin vähemmälle. Yksittäisten vuosikirjojen yhdistelmä antaa kokonaiskuvan tapahtumista ja Anglosaksien kronikka onkin ensimmäinen jatkuva eurooppalaisten omalla kielellään kirjoittama historiankirjoitus. Eri versiot kronikasta ovat tärkeitä historiankirjoituksen kehittymisestä kertovia dokumentteja.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säilyneitä käsikirjoituksia on yhdeksän (sisältäen kaksi kopiota), joista kahdeksan on kirjoitettu muinaisenglannilla ja yhdeksäs muinaisenglanniksi sisältäen käännöksen latinaksi.

Säilyneet käsikirjoitukset:

  • Versio A: The Parker Chronicle (Corpus Christi College, Cambridge, MS. 173); Cottonian Fragment (British Museum, Cotton MS. Otho B xi, 2)
  • Versio B: The Abingdon Chronicle I (British Museum, Cotton MS. Tiberius A vi.)
  • Versio C: The Abingdon Chronicle II (British Museum, Cotton MS. Tiberius B i.)
  • Versio D: The Worcester Chronicle (British Museum, Cotton MS. Tiberius B iv.)
  • Versio E: The Laud (or "Peterborough") Chronicle (Bodleian, MS. Laud 636)
  • Versio F: The Bilingual Canterbury Epitome (British Museum, Cotton MS. Domitian A viii.) - kirjoitettu englanniksi ja latinaksi
  • Versio H: Cottonian Fragment (British Museum, Cotton MS. Domitian A ix.)
  • Versio I: An Easter Table Chronicle (British Museum, Cotton MS. Caligula A xv.)

Versio A on erityisen tärkeä kronikan ajoitukselle. Se on kolmentoista tai neljäntoista kirjoittajan käsikirjoitus ja varhaisin kirjoitus on vuodelta 891. Tästä syystä kronikan kokoonpano ajoitetaan yleensä Alfred Suuren valtakaudelle.

Jotkut vuosikirjoista pohjautuvat varhaisempien kirjoittajien, kuten Prosper Tiron ja Bedan teksteihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaisu-Maija Nenonen, Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 638. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]