Substantiivitauti

Antsawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Substantiivitauti on ymmärtämistä haittaava lauserakenneilmiö, jossa yksinkertainen predikaatti korvataan abstraktisubstantiivin ja merkitykseltään kalpean verbin liitolla. Suomen kielessä tällaisia verbejä ovat esimerkiksi olla, tehdä, suorittaa, osoittaa, toteuttaa, toteutua, tapahtua, ilmetä, vaikuttaa. Esimerkiksi "naimattomien naisten määrä osoittaa lisääntymistä", "pyykin ulkokuivausta suoritetaan"[1] ja "toteutetaan hintojen korotus"[2] ovat substantiivitautisia lauseita. Sanonnat olisivat luontevampia ja ytimekkäämpiä, jos käytettäisiinkin sen sijaan verbejä, jotka yksin sanovat saman asian[3]: "naimattomien naisten lukumäärä kasvaa", "pyykkiä kuivatetaan ulkona" ja "korotetaan hintoja".

Saksalainen kirjailija Ludwig Reiners sanoi, että verbi on lauseen selkäranka, joka katkeaa, jos toiminta puristetaan substantiiviksi ja predikaatiksi otetaan "yleisverbi"[1]. Substantiivitaudin vaivaamassa virkkeessä verbi ei ole lauseen ydin vaan pelkkä välttämätön paha[2].

On kuitenkin eräitä ilmaisuja, joissa verbistä johdetun abstraktisubstantiivin ja merkitykseltään kalpeamman verbin liiton käyttö on parempi vaihtoehto kuin vastaavan pelkän verbin käyttö. Esim. lause hän tappoi (surmasi) itsensä kuulostaa niin karkean suorasukaiselta, että asia usein ilmaistaan kiertoteitse kalpeammalla verbillä ja abstraktisubstantiivilla: hän teki itsemurhan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Terho Itkonen: Kieliopas: Ymmärtämistä vaikeuttavat lauserakenteet: substantiivitauti.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1,0 1,1 1,2 Nykysuomen käsikirja: Päivi Rintala: Tyyliopin perusteita.lähde tarkemmin?
  2. 2,0 2,1 Elina Heikkilä: Substantiivitaudin oireita Kielipakina. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 30.10.2015.
  3. Nykysuomen käsikirja: Osmo Ikola: Kielioppi ja kielenopaslähde tarkemmin?