Sotilaskuljettaja

Antsawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sotilaskuljettaja on puolustusvoimissa palveleva varusmies, joka on saanut kuljettajakoulutuksen. Jokaisesta saapumiserästä koulutetaan kuljettajia B-( henkilöautoluokka) T-( traktorit ja työkoneet) C-( kuorma-auto )E-( yhdistelmäajoneuvo) ja D-( linja-auto) kortteja varten. (C-kuljettajat koulutetaan myös C1E-luokkaan.[1])C-, E- ja D- Kuljettajakoulutuksesta varusmiehet saavat myös kuljettajan ammattipätevyyden siviiliin. E-kuljettajilla ammattipätevyys astuu voimaan heti varusmiesten kotiuduttua ja C-kuljettajilla heti täytettyään 21 vuotta edellyttäen, että puolustusvoimilta saatavat todistukset toimitetaan viranomaisille ja katsastuskonttoriin.

Myös linja-autokortti (D-kortti) on mahdollista suorittaa varuskunnissa, joilla on D-luokan kalustoa. D-kuljettajiksi valitaan kuitenkin E-kortin suorittaneesta joukosta yleensä 3-10 kuljettajaa riippuen puolustusvoimien tarpeesta ja kustannuskyvyistä. Osa varuskunnista tarjoaa myös linjaliikenteen ammattipätevyyden siviiliin (Huom. ei siis sisälly kuljettajan ammattipätevyyteen. Yleensä puhutaan tavaraliikenteen ammattipätevyydestä.) Linjaliikenteen ammattipätevyyskoulutus suoritetaan Porin Prikaatissa.

Vuodessa koulutetaan kuljettajiksi noin 3 600 varusmiestä. B- kuljettajat palvelevat 165 ja T-kuljettajat 255 vuorokautta, C- ja E-, linja-auton 347 vuorokautta.

Suuri osa sotilaskuljettajista ajaa pelkästään kuorma-autoa, mutta on mahdollista saada koulutus myös Panssari-Sisun kuljettajaksi. Näitä varten käydään niin C-kortti koulutus kuin erillinen, vaunun rakenteesta ja toiminnasta kertova koulutus, jossa erikoistutaan kyseiseen panssariajoneuvoon. Kaikki vaunukoulutuksen saaneet palvelevat 347 vuorokautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]