Lucius Aemilius Paullus Macedonicus

Antsawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lucius Aemilius Paullus Macedonicus (229 - 160 eaa.) oli roomalainen sotapäällikkö ja valtiomies. Hän voitti Makedonian kuninkaan Perseuksen Pydnan taistelussa 168 eaa. jolloin hän sai lisänimensä Macedonicus.

Hänen isänsä Lucius Aemilius Paullus oli kuollut konsulina Cannaen taistelussa ja hänen sisarensa oli avioitunut Publius Cornelius Scipio Africanuksen kanssa.

Paullus valittiin ediiliksi vuonna 193 eaa. ja vuonna 191 preettoriksi, minkä jälkeen hän taisteli Hispaniassa lusitaaneja vastaan aina vuoteen 189 eaa. asti. Hänet valittiin ensimmäisen kerran konsuliksi vuonna 182 eaa. yhdessä Gnaeus Baebius Tamphiluksen kanssa.

Kolmas makedonialaissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kolmas makedonialaissota

Kolmas makedonialaissota syttyi vuonna 171 eaa. Senaatin julistettua sodan Makedonian kuninkaalle Perseukselle, joka oli vahvistanut sotilaallista asemaansa Makedoniassa. Heti samana vuonna Perseus kukisti Publius Licinius Crassuksen johtaman roomalaisen armeijan Kallinikoksen taistelussa.

Vuonna 168 eaa. Paullus valittiin toisen kerran konsuliksi. Tämän jälkeen senaatti käski hänet Rooman armeijan johtoon Makedoniassa. Saman vuoden kesäkuussa Paullus voitti makedonialaiset Pydnan taistelussa päättäen sodan ja vangiten Perseuksen.

Taistelun jälkeen Paullus rankaisi useita makedonialaiskaupunkeja ryöstämällä niitä sekä surmaten ja myyden orjiksi roomalaisvastaisia. Kun hän viimein palasi Roomaan suuren sotasaaliinsa kanssa, hän sai voitontriumfin ja lisänimen: Macedonicus (Makedonialainen).

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paullus valittiin kensoriksi vuonna 164 eaa., mutta hän sairastui sen jälkeen ja kuoli vuonna 160 eaa.

Hänen elämästään on kirjoittanut muun muassa kreikkalainen historioitsija Plutarkhos.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Quintus Fabius Labeo ja Marcus Claudius Marcellus
Rooman konsuli
Gnaeus Baebius Tamphiluksen kanssa
vuonna 182 eaa.
Seuraaja:
Publius Cornelius Cethegus ja Gnaeus Marcus Baebius Tamphilus
  Edeltäjä:
Quintus Marcius Philippus ja Gnaeus Servilius Caepio
Rooman konsuli
Gaius Licinius Crassuksen kanssa
vuonna 168 eaa.
Seuraaja:
Quintus Aelius Paetus ja Marcus Junius Pennus