Yksikköoperaatio
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Yksikköoperaatiot ovat kemianteollisuuden operaatioita, joissa ei tapahdu kemiallista reaktiota, mutta joissa voi tapahtua fysikaalinen reaktio, kuten faasinmuutos. Kaikissa samantyyppisissä yksikköoperaatioissa voidaan käyttää samoja fysikaalisia yhtälöitä ja kaavoja, ja niitä voidaan soveltaa eri aineille.
Luokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Yksikköoperaatiot jaetaan viiteen pääluokkaan:
- Virtausoperaatiot, joissa tapahtuu aero- tai hydrodynaaminen fluidin virtaus. Niitä ovat pumppaus, sekoitus, suodatus, siilaus jne.
- Lämmönsiirto, jossa tapahtuu ei-adiabaattinen fysikaalinen reaktio. Niitä ovat lämmönvaihto, jäähdytys, lämmitys, haihduttaminen ja tiivistyminen.
- Aineensiirto, jossa tapahtuu aineiden sekoittuminen tai erottuminen. Niitä ovat absorptio, adsorptio, emulgointi, kuivaus, sekoitus, tislaus, uutto jne.
- Termodynaamiset operaatiot, joissa tapahtuu faasimuutos: sulatus, kiinteytyminen, liuotus, kiteytyminen, kiehuminen, tiivistyminen, sublimointi ja härmistyminen.
- Mekaaniset operaatiot: murskaus, sintraus, jauhatus, seulonta jne.
Kategoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kemian yksikköoperaatiot voidaan jakaa myös kolmeen kategoriaan:
- Erottaminen (aineensiirto, termodynaamiset operaatiot)
- Yhdistäminen (sekoitus, liuotus jne)
- Virtaus (aineen tai lämmön siirto paikasta toiseen)
Yhdessä kemiallisten reaktioiden kanssa yksikköoperaatiot muodostavat kemianteollisuuden perustan, ja niitä käytetään kemiantehtaiden, laitteistojen ja menetelmien suunnittelussa. Yksikköoperaatioista käytetään myös nimitystä kemian laitetekniikka.