Teemasivu:Kirjallisuus

Antsawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjallisuuden teemasivu

Kungfutselaisuuden Viisi klassikkoa

Tervetuloa kirjallisuuden teemasivulle! Kirjallisuus on kirjoitettua kieltä eri muodoissa. Täältä löydät Antsawikin kirjallisuudesta kertovaa sisältöä yhdelle sivulle koottuna. Pääset selaamaan artikkeleja Kirjallisuus-luokasta. Jos haluat auttaa, voit täyttää kirjallisuus-aiheisen artikkelitoiveen.

          Suosituksia
7.7.2010

Artículo bueno-blue.svg Bilbon viimeinen laulu

Bilbon viimeinen laulu.jpg

Bilbon viimeinen laulu (engl. Bilbo's Last Song) on J. R. R. Tolkienin kirjoittama runo, joka on julkaistu pienenä Pauline Baynesin kuvittamana kirjana. Sen on suomentanut Jukka Virtanen. Runo kertoo Bilbo Reppulin näkökulmasta hänen lähdöstään elämänsä lopulla Keski-Maasta.

Tolkien-asiantuntijat Wayne G. Hammond ja Christina Scull ovat verranneet runoa sisällöltään ja tunnelmaltaan Alfred Tennysonin runoon ”Crossing the Bar” (1889), joka käsittelee merta kuoleman metaforana.
Lue lisää ...


18.9.2010

Artículo bueno-blue.svg Merkittävien filosofien elämät ja opit

Merkittävien filosofien elämät ja opit -teoksen kansilehti vuoden 1594 painoksesta.

Merkittävien filosofien elämät ja opit (m.kreik. Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων, Bioi kai gnōmai tōn en filosofia eudokimēsantōn) on Diogenes Laertioksen kokoama antiikin kreikkalaisten filosofien elämäkertateos.

Diogeneen teos pyrkii nimensä mukaisesti esittämään filosofien elämät ja opetukset. Elämäkertoja on yli 80 filosofista. Teos on merkittävä, koska se kuuluu harvojen antiikin ajalta säilyneiden suhteellisen kokonaisten filosofian historiaa käsittelevien teosten joukkoon, ja sen osana on säilynyt merkittäviä muutoin kadonneita katkelmia useilta filosofeilta.
Lue lisää ...


3.9.2010

Artículo bueno-blue.svg Nuoren tytön päiväkirja

Nuoren tytön päiväkirja (Het Achterhuis) on hollantilaisen juutalaistytön Anne Frankin (19291945) toisen maailmansodan aikana kirjoittama päiväkirja. Sen ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1947.
Lue lisää ...


29.8.2010

Artículo bueno-blue.svg Philip Pullman

Philip Pullman Oxfordin kirjallisuusmessuilla vuonna 2005.
Philip Nicholas Outram Pullman CBE (s. 19. lokakuuta 1946 Norwich, Norfolk) on englantilainen kirjailija. Hän on kirjoittanut fantasiatrilogian Universumien tomu sekä useita muita pääosin lapsille ja nuorille suunnattuja teoksia.
Lue lisää ...


28.8.2010

Artículo bueno-blue.svg Aino Kallas

Aino Kallas vuonna 1922.
Aino Julia Maria Kallas (o.s. Krohn) (2. elokuuta 1878 Viipurin maalaiskunta9. marraskuuta 1956 Helsinki) oli suomalainen kirjailija. Puoliso vuodesta 1900 oli ministeri, filosofian tohtori Oskar Kallas. Kallaksen tuotantoon kuuluu runoja, novelleja, romaaneja ja näytelmiä. Myös virolaiset ovat kokeneet Aino Kallaksen omaksi kirjailijakseen.
Lue lisää ...


18.8.2010

Artículo bueno-blue.svg Franz Xaver Gabelsberger

Franz Xaver Gabelsberger.jpg
Franz Xaver Gabelsberger (9. helmikuuta 1789 München – 5. tammikuuta 1849 München) oli saksalainen pikakirjoitusjärjestelmän kehittäjä. Gabelsbergerin järjestelmästä tuli suosituin saksankielinen pikakirjoitusjärjestelmä, ja se loi perustan myös muiden saksalaisten järjestelmien kehitykselle. Siitä tehtiin sovituksia myös muille kielille, ja muun muassa Lars Neovius-Nevanlinnan kehittämä suomen kielen pikakirjoitusjärjestelmä perustuu siihen.
Lue lisää ...


17.8.2010

Artículo bueno-blue.svg Urantia-kirja

Urantia-liikkeen tunnus.

Urantia-kirja on uskonnollis-kosmologinen teos, joka kirjoitettiin noin vuosina 1924–1935 ja julkaistiin 1955. Se muodostaa opillisen perustan Urantia-liikkeelle, joka luetaan uusien uskonnollisten liikkeiden joukkoon. Liike uskoo, että kirja on taivaallisten olentojen maapallon, Urantian, ihmisille antama ilmoitus.

Urantia-kirjan englanninkielistä painosta on myyty tai levitetty maailmanlaajuisesti noin puoli miljoonaa kappaletta. Kansallisia Urantia-yhdistyksiä on noin 1200, joista yli puolet Yhdysvaltain ulkopuolella.
Lue lisää ...


15.8.2010

Artículo bueno-blue.svg Vera Figner

Vera Figner 1870-luvulla.
Vera Nikolajevna Figner (ven. Ве́ра Никола́евна Фи́гнер), aviomiehensä mukaan Filippova, Фили́ппова; 7. heinäkuuta 1852 Kazanin läänin Tetjušin kihlakunnan Hristoforovkan kylä – 15. kesäkuuta 1942 Moskova) oli venäläinen vallankumouksellinen narodnikki, Narodnaja voljan johtaja, myöhemmin kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.
Lue lisää ...



Kuva-arvoitus
Don Rosa in Helsinki 2008.JPG

Kaikki kolme piirtävät Aku Ankkaa, mutta kuka heistä on kuvassa?

Uusi kysymys

Liji 2 transparent background.png

Hakemisto

Teoksia

Akhnaton, auringosta syntynytAppelsiininsiemenAristoteleen dialogitBilbon viimeinen lauluDresdenin koodeksiFine van BrooklynFingerporiHenrikin Liivinmaan kronikkaHerra BlissHoukutusIhmeellinen JoosefJättiläiset ovat kuolleetKadonnutta aikaa etsimässäKoraaniKuriton sukupolvi (näytelmä)Merkittävien filosofien elämät ja opitMies rakasti vaimoaanMihin uskot jos et usko?Narnian tarinatNoita palaa elämäänNuorena nukkunutNuoren tytön päiväkirjaParacelsus BaselissaPeregrinoksen polttoitsemurhaUniversumien tomuUrantia-kirjaUusi testamenttiVartijatYö yli Euroopan

Kirjailijoita

Aleksanteri Ahola-ValoAristotelesTruman CapoteCiceroNatalie Clifford BarneyErkki AhonenVera FignerAnne FrankStephen HawkingJames JoyceAino KallasAstrid LindgrenVäinö LinnaClarice LispectorStephenie MeyerSofi OksanenL. OnervaPlatonPhilip PullmanMargit SandemoJ. R. R. Tolkien

Muita henkilöitä

Lars Neovius-NevanlinnaFranz Xaver Gabelsberger

Muita

Byromin järjestelmäCarnegie-mitaliChick litKertojaKirjallisuuden henkilöhahmoKustannusliike KirjaLatinankielinen kirjallisuusRanskan kansalliskirjastoSomeron murreSuomalainen lastenkirjallisuusSuomenkielinen pikakirjoitusTulenkantajat

Artikkelitoiveet

Seuraavista aiheista on toivottu artikkelia: Donna Elviira · Hanno Buddenbrook · Macduff · King Kong (romaani) · Tarja Halonen: yksi meistä · Kirjan juonikaavio · Ranskan kirjallisuus · Kirjallisuuden historia · Humoristinen kirjallisuus

Voit auttaa myös laajentamalla kirjallisuustynkiä!