Järjestysasteikko
Siirry navigaatioon
Siirry hakuun
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit lisätä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitä ne ohjeen mukaan. |
Järjestysasteikko eli ordinaaliasteikko on mitta-asteikko, joka mittaa ilmiötä siten, että alkiot voidaan ryhmitellä yhden tai useamman ominaisuutensa perusteella jatkumolle järjestykseen ominaisuuden voimakkuuden perusteella. Tässä mielessä ordinaaliasteikolla mittaaminen on tarkempaa mittaamista kuin nominaaliasteikolla.
Esimerkkejä järjestysasteikoista:
- Akateemiset oppiarvot: kandidaatti, lisensiaatti, tohtori
- Sotilasarvot: luutnantti, yliluutnantti, kapteeni, majuri jne.
- Mineraalien kovuuden mittaaminen Mohsin asteikolla
- Lämpötilojen luokitteleminen: kuuma, lämmin, viileä, kylmä.
- Ihmisjoukon kuvaaminen iän perusteella jakamalla lapsiin ja aikuisiin, alaikäisiin ja täysi-ikäisiin taikka tarkemmin jaoteltuna vauvoihin, lapsiin, varhaisnuoriin, nuoriin, nuoriin aikuisiin, keski-ikäisiin ja vanhuksiin.
Näistä esimerkeistä useissa tarkempikin mittaaminen on mahdollista. Kun esimerkiksi lämpötilaa mitataan celsiusasteina, on kyseessä välimatka-asteikko, kun taas kelvineinä mitattaessa on kyseessä suhdeasteikko. Myös kun ihmisen ikä ilmoitetaan vuosina, on kyseessä suhdeasteikko.