Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta

Antsawikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kasvatustieteellinen tiedekunta on yksi Helsingin yliopiston yhdestätoista tiedekunnasta. Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa on kaksi osastoa: kasvatustieteiden osasto ja harjoittelukoulut sekä ensimmäiseen osastoon kuuluvia yksiköitä. Tiedekunnan koulutuksista vastaavat kandi- ja maisteriohjelmat sekä tohtorikoulu.

Ensimmäinen kasvatustieteen professuuri perustettiin yliopiston filosofisen tiedekunnan historiallis-kielitieteelliseen osastoon vuonna 1852. Kasvatustieteet eriytyivät filosofisen tiedekunnan kasvatustieteiden osastoksi vuonna 1974 ja edelleen vuonna 1992 kasvatustieteelliseksi tiedekunnaksi. Vuonna 2004 kasvatustieteelliseen tiedekuntaan liitettiin psykologian ja puhetieteiden laitokset humanistisesta tiedekunnasta ja tiedekunnan nimi vaihtui käyttäytymistieteelliseksi tiedekunnaksi. Vuoden 2017 alussa psykologian ja logopedian oppiaineet siirtyivät lääketieteelliseen tiedekuntaan ja fonetiikka ja kognitiotiede humanistiseen tiedekuntaan. Tiedekunnan nimeksi palautettiin kasvatustieteellinen tiedekunta.

Valtaosa tiedekunnan toiminnoista sijoittuu yliopiston keskustakampukselle Siltavuorenpenkereelle Kruununhakaan. Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu on Kevätkadulla ja Normaalilyseo on Ratakadulla.

Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa voi opiskella kasvatustieteen kandidaatin, maisterin ja kasvatustieteen tohtorin tutkinnon. Kandi- ja maisterikoulutuksen opintosuuntia ovat varhaiskasvatuksen opettaja (vain kand.), luokanopettaja, kotitalousopettaja, käsityönopettaja, erityispedagogiikka, varhaiskasvatus (vain maist.) sekä yleinen ja aikuiskasvatustiede. Tutkinnon voi suorittaa joko suomen tai ruotsin kielellä. Kasvatustieteellisessä tiedekunnassa voi suorittaa myös opettajan pedagogiset opinnot (ns. aineenopettajaopinnot), jotka antavat laaja-alaisen pedagogisen kelpoisuuden eri kouluasteiden ja oppilaitosten opettajan tehtäviin. Syksyllä 2019 käynnistyi Oppiminen ja opettaminen digitaalisissa ympäristöissä -erikoistumiskoulutus. Syksyllä 2020 tiedekunnassa aloitti kansainvälinen maisteriohjelma Changing Education.

Kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden opiskelijajärjestö on Condus ry.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]