Ammattiliitto Suora
Ammattiliitto Suora (ruots. Fackförbundet SUORA) oli suomalainen pankki- ja rahoitustehtävissä sekä sosiaalivakuutuksen, rahapelien ja alkoholikaupan parissa työskentelevien etujärjestö, joka toimi vuosina 1968–2010. Liittoon kuului lakkautettaessa noin 31 000 jäsentä, joista yli 20 000 työskenteli finanssialalla. Suora oli STTK:n, Nordiska Finansanställdas Unionin (NFU) ja Union Network Internationalin (UNI) jäsenliitto.[1] Vuoden 2011 alusta Toimihenkilöunioni ja Suora yhdistyivät Ammattiliitto Proksi.
Suora perustettiin vuonna 1968, kun Pankkimiesliitto (perustettu 1946) ja Säästöpankkialan Toimihenkilöiden Liitto (per. 1959) yhdistyivät. Uusi Pankkitoimihenkilöliitto kuului Toimihenkilö- ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliittoon. TVK:n mentyä konkurssiin liitto liittyi STTK:hon. Vuonna 1998 järjestö vaihtoi nimekseen Suomen Rahoitusalan ammattiliitto Suora. Valtion Laitosten ja Yhtiöiden Toimihenkilöliitto liittyi Suoraan 1999 ja nimeksi tuli Suomen Rahoitus- ja Erityisalojen ammattiliitto Suora. Nimi lyhennettiin viimeiseksi jääneeseen muotoon vuonna 2001.[2]
Suoralla oli 16 jäsenyhdistystä ja aluetoiminnassa Suomi oli jaettu 17 alueeseen. Suoran edustajiston 60 jäsenestä alueilta valittuja oli 10. Edustajiston alueelliset jäsenet valittiin vaalipiireittäin. Aluetoiminta-alueet muodostivat 6 vaalipiiriä. Suurimmat ryhmät Suoran edustajistossa oli Nordea Unioni Suomen, Kelan Toimihenkilöiden ja OP-Henkilöstöyhdistyksen edustajilla. Suorassa oli kaksi neuvotteluyksikköä, sekä järjestö-, talous ja viestintäyksiköt ja henkilökuntaa kaikkiaan noin 45. Jäsenten työttömyyskassana toimi Rahoitus- ja Erityisalojen Työttömyyskassa. Liitto julkaisi Otavamedia Oy:n kustantamaa UutisSuora -jäsenlehteä.
Suora ajoi jäsentensä etujen työehtosopimusneuvotteluissa ja työpaikoilla. Suora valvoi työehtojen noudattamista ja jäsentensä ammatillisten, sosiaalisten, terveydellisten sekä oikeudellisten etujen toteutumista. Järjestö oli mukana tulopolitiikassa, lainsäädännön valmistelussa sekä yhteiskunnallisessa ja elinkeinopoliittisessa päätöksenteossa. Suora ja sen yrityskohtaiset jäsenyhdistykset neuvottelivat jäsenistöään koskevat valtakunnalliset työehtosopimukset. Alkon, Kelan, Raha-automaattiyhdistyksen, Veikkauksen ja Yleisradion toimihenkilöiden työehdoista sovittiin omissa työehtosopimuksissa.
Nousu, AHT ja Kela[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Suoran jäsenyhdistys Nordea Unioni Suomi ei liittynyt Ammattiliitto Prohon, vaan perusti yksimielisellä päätöksellään oman ammattiliiton. Päätökseen vaikutti Nousun kesän 2010 lopulla tekemä jäsenkysely. Nousuun kuului noin 7 000 jäsentä. Alkossa työskentelevät Alkoholialan Toimihenkilöt (ATH) päätti myös irtautua Suorasta ja syyskokouksessaan liittyä 1.1.2011 alkaen Palkansaajajärjestö Pardiaan. AHT:ssä oli noin 450 jäsentä. Saman päätöksen teki myös 4300 jäseninen Kelan toimihenkilöt.
Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Tarja Lankila (–2010)
- Riitta Suonpää (2010)
Jäsenjärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
|
|
2010[3]
Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- ↑ Tervetuloa Ammattiliitto Suoraan Suora 2010
- ↑ Otteita Suoran matkan varrelta (Ammattiliitto Suora 2009)
- ↑ Etusivu Suora 2010